A VegyÉsz Kör tanulóinak tanulmányi kirándulásai

A Nemzeti Tehetség Program keretében működő szakkör 7. osztályos tanulói Veres Anita tanárnővel április 19-én ellátogattak a Parádsasváron működő Art Glass Kft. üvegfújó műhelyébe. Itt a hétköznapi kémia egyik részterületével az üveggyártással ismerkedtek meg a tanulók, mely nagy múltra vezethető vissza ezen a környéken. Különösen fontos, hogy a helyi hagyományokra visszavezethető mesterségeket megismerjék a tanulóink.
A 3 napos tehetséggondozó szaktáborukra 2016. május 9- 11-ig került sor. Nyíregyházára utaztak, s az ottani gyárak közül kerestek fel néhányat.
Útjuk első állomása a siroki Mátrametál Kft. volt, ahol az alumínium feldolgozással és annak csomagolástechnikai felhasználásával ismerkedtek meg. Felkeresték Nyíregyházán a Michelin Hungária Kft gumigyárát, ahol nagyon szervezett és szívélyes fogadtatásban és betekintési lehetőségben részesültek. Az EKO Kft. konzervgyárában szezonális feldolgozás hiányában csak a csomagolási folyamatokat láthatták. A GT-Solar Kft. telephelyén a pálinkafőzés berendezéseivel, folyamatával ismerkedtek, továbbá a zöld energia előállítás lehetőségeivel és annak hosszú távú hasznosulásával. Szabadidős program keretében meglátogatták a Sóstói Múzeumfalut és a hatalmas Vadasparkot. A tanulmányi út során megismerhető gyártási folyamatok, alapanyagok a tanulók későbbi tanulmányaihoz szolgálnak jó alapul, illetve a munkakörülmények megismerése a pályaválasztásban nyújtanak segítséget. Továbbá a közös élményen alapuló tanulás során elsajátított ismeretek könnyebben felidézhetőek, tartósabbak.
Mindkét program lehetőséget ad a közvetlen tapasztalatszerzésre, a természettudományos megismerés gyakorlására, a memorizálás helyett a megértésre helyezi a hangsúly, a gyakorlatban is megismerteti a természettudomány alkalmazási területeit.