HATÁRONTÚL ERDÉLYBEN

Három napos osztálykirándulásra utaztak a 7. évfolyamos tanulóink a Határtalanul program keretében június 2-án, melynek során felkeresték az erdélyi fejedelmek városait.
Elsőként Nagyváradon álltank meg, amely a régió legnagyobb városa. Meglátogatták a barokk építészet jegyében épült római katolikus székesegyházat, ahol Szent László hermája található.
Felkeresték a Kanonok-sort, a Fekete sas palotát, Holdas templomot.
A Király-hágón, Erdély történelmi határán is megálltak. Kolozsváron felelevenítették Mátyás király alakját, a hozzá fűződő irodalmi alkotásokat. Mátyás király szülőházához, a gótikus stílusú emlékműhöz is látogatást tettek, mely a város legrégebbi lakóháza.
Bejutottak a Farkas utcai református templomba, s megtekintették a Babes-Bólyai Tudományegyetemet, ahol magyar nyelven is tanulhatnak a fiatalok. A Házsongárdi temetőben is tettek egy sétát, mely a sok évszázados magyar írásbeliség nagyjainak nyugvóhelye. Szállásuk Torockón volt falusi turizmus keretében.
A toroczkói általános iskolában, nagyon barátságosan fogadta őket az igazgatónő és találkozhattak a hatodik osztályosokkal, akik citerán játszottak egy dalt a köszöntésükre. A parádi gyerekek is bemutatták a településüket és az iskolájukat.
Tordán is voltak a vulkáni eredetű látványosságnál, a Tordai hasadéknál és a sóbányában.
Torockón, a Kis Szent Teréz Gyermekotthonban is szeretettel várták őket. Az otthonban 32 nehéz sorsú gyermek lakik családias körülmények között, akiknek életkora 6 évestől 15 évesig terjed. Számukra mindenki készített még itthon össze egy dobozba ajándékokat, amit nagy szeretettel adtak át nekik.
Toroczkó népi építészetének és hagyományainak kiállítási darabjait tekintették meg a helyi múzeumban. Hon- és népismereti órán hallott hagyományok elemeivel találkozhattak a gyűjtemények megtekintése során.
A harmadik napon az 1848-as vérengzés emléktábláját keresték fel Nagyenyeden, elhelyezték koszorújukat. Felkeresték a Református Kollégiumot is a Főtéren és annak belső udvarában tartották megemlékezésüket.
Gyulafehérváron a római katolikus Székesegyházban megtekintették és megkoszorúzták Hunyadi János és László síremlékét. Az ortodox katedrálisba is bepillantást nyertek. A két épületet egy sétáló utca választotta el, amely állandó felvonulások helyszíne.
Utazásunk utolsó állomása, Arad volt. A 13 aradi vértanúról megemlékeztek rövid történelmi háttérrel és irodalmi alkotásokkal, majd megkoszorúzták az emlékművet.
Élményekkel és tapasztalatokkal telve tértek haza, s örülnek, hogy ilyen csodás tájakra juthattak el a Határtalanul program jóvoltából.

Veres Anita hetedikes osztályfőnök